top of page

Po rozhodnutí ČNB o ukončení intervencí bude koruna dále oslabovat

Poté, co Česká národní banka oznámila konec intervencí na podporu koruny, česká měna výrazně oslabila. Během týdne následujícím po toto oznámení oslabila na úroveň 24,22 Kč za euro – což je nejvyšší hodnota od konce prosince 2022. A je pravděpodobné, že bude dále klesat, jak předpokládá i Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.


„Česká koruna kontinuálně oslabuje již od května – ale vzhledem k tomu, že toto oslabení nebylo nijak prudké (tři procenta za tři měsíce), nevzbudilo větší pozornost,“ řekl Novák Novinkám. Formální ukončení intervenčního režimu podle něj přinese v dalších týdnech a měsících další oslabování.


„Česká národní banka ve prospěch koruny neintervenovala již od října loňského roku. Ale už jen deklarování toho, že preferuje silnou korunu a je v tomto smyslu připravena zasáhnout, české měně pomáhalo. ČNB tak nad kurzem držela pomyslnou ochrannou ruku. Poslední zasedání však přineslo impuls v tom smyslu, že s ustupující inflací již silný kurz koruny není pro centrální banku tak podstatný,“ dodává Novák.

Když ČNB před rokem naposledy intervenovala ve prospěch koruny, pohyboval se její kurz vůči euru na úrovni 24,70 Kč za euro. Až k této hodnotě by se kurz koruny mohl podle Nováka dostat v příštích týdnech.


Centrální banka však kromě formálního ukončení intervenčního režimu ve svém prohlášení z 3. srpna uvedla, že „v rámci režimu řízeného plovoucího kurzu bude bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny, které by ohrožovaly cenovou či finanční stabilitu“.


„Proto si myslím, že pokud by došlo k výraznému a rychlému oslabení koruny směrem k úrovni 25 Kč za euro, tak ČNB rychle zasáhne a využije svých enormních zásob devizových rezerv k nákupu koruny,“ dodavá Novák.


ZDROJ:

Novinky.cz: Koruna bude po rozhodnutí ČNB ukončit intervence dál oslabovat (8.8.2023)



bottom of page