top of page
SUR-REAL

Ropa za 40 dolarů a bitcoin za 5,000?

Britská banka Standard Chartered přichází s předpovědí možných překvapení v roce 2023


Standard Chartered - jedna z největších britských bank zveřejnila seznam několika možných scénářů, které by mohly v příštím roce 2023 šokovat finanční trhy. Jedná se přitom o alternativy vývoje vycházející z aktuálních symptomů světové ekonomiky, které analytici Standard Chartered považují za podceněné nebo ignorované.


Ekonomická a finanční překvapení by v roce 2023 mohla způsobit další cenové výkyvy akcií, dluhopisů i krypta. Upozorňuje na to ve své zprávě jedna z největších britských bank s mezinárodní působností Standard Chartered.


Obrat americké měnové politiky

Jeden ze scénářů předpovídá reakci americké centrální banky v případě, že USA

v důsledku současné měnové politiky vstoupí do vážné recese. Výsledkem by mohl být návrat k uvolňování, resp. výrazné snížení úrokových sazeb do konce roku 2023.


Propad ceny ropy na polovinu

Dalším bodem ze seznamu překvapení by mohl být pokles ceny ropy Brent na 40 dolarů za barel, a to v důsledku poklesu poptávky v době recese, a v případě případného vyřešení konfliktu na Ukrajině. Ropa Brent se v současné době obchoduje na úrovni 83,17 dolarů za barel, tj. pokles na 40 dolarů by znamenal propad ceny na polovinu.


Další pokles hodnoty bitcoinu

Bitcoin by mohl v roce 2023 zaznamenat další cenový pokles v důsledku celkové ztráty důvěry investorů v kryptoměny. Cena bitcoinu by se mohla zastavit až na 5 000 dolarů, což by znamenalo pokles o dalších 70% oproti současné hodnotě


Vývoj ceny bitcoinu v roce 2022 (v USD)

Zdroj: tradingeconomics.com


Vytěží ze situace zlato?

Z této situace by podle Standard Chartered mohlo vytěžit zlato. Cenové výkyvy na trzích, nedůvěra vůči rizikovým finančním aktivům, medvědí trh na akciových trzích – to vše by mohlo pomoci zlatu, aby fungovalo jako bezpečná ochrana v turbulentních časech. Podle britské banky by v příštím roce mohlo dojít k nárůstu ceny zlata o 27% -

ze současných 1 770 dolarů za unci až na úroveň 2 250 dolarů.


Vývoj ceny zlata v roce 2022 (v USD)

Zdroj: tradingeconomics.com


ZDROJ:

Zoznam.sk: Ropa za 40 dolárov a bitcoin za 5.000 dolárov? Jedna z najväčších britských bánk predpovedá možné prekvapenia na rok 2023 (6.12.2022)



Comentários


bottom of page