top of page
SUR-REAL

Koruna stále posiluje, euro je nejlevnější od roku 2008. Ekonomové doporučují toho využít.

Za uplynulých 15 let nebyla česká koruna vůči euru silnější. Dovážené výrobky i pohonné hmoty zlevňují, dovolená v zahraničí vychází levněji než dříve. Ekonomové radí, že by Češi měli současné situace využít.


Kurz eura vůči koruně klesl na 23,34 Kč / EUR, což je nejnižší hodnota od července 2008. To je nejnižší kurz od července roku 2008. Vůči dolaru byla koruna silnější naposledy před více než rokem, aktuální kurz je 21,26 Kč za 1 USD.


"Kurz koruny je výsledkem politiky České národní banky a jejího tlaku na zkrocení inflace. ČNB jak svými intervencemi, tak i rétorikou dává trhu najevo, že chce a bude držet silnou korunu," vysvětluje ekonom Pavel Peterka.


Současné situace mohou Češi pořádně využít. Podle ekonomů třeba ti, kteří chtějí v zahraničí investovat anebo se tam chystají na dovolenou.


"Ten, kdo cestuje do zahraničí, může levněji nakoupit cizí měnu. Jeho kupní síla v zahraničí je tak automaticky vyšší," doplňuje ekonom David Marek.


Dovážené zboží navíc mohou lidé nakoupit levněji. "Platí to pro energetické komodity, které jsou účtovány v amerických dolarech. Lze si toho všimnout třeba u pohonných hmot, kde je pokles cen viditelný. Mělo by dojít i ke zlevnění cen dovážených potravin a dalšího spotřebního zboží," uvádí Peterka.


To, jestli se koruna udrží na silné pozici i do budoucna, není vůbec jisté. "Existují rizika, že koruna oslabí jak proti euru, tak dolaru. Je těžké to odhadnout dopředu, ve hře je mnoho faktorů," dodává Peterka.


Současná situace logicky nenahrává vývozcům. "Pro firmy zaměřené na export do zahraničí je současný kurz koruny komplikací. Ve srovnání se zahraniční konkurencí se jejich ceny stávají méně konkurenceschopné," říká Marek.


ZDROJ:

TV Nova: Koruna je nejsilnější k euru za 15 let. Lidé by toho měli využít, radí ekonomové. (14.4.2023)


Comments


bottom of page